Historisk ökning av prissänkta annonser för lägenheter

/assets/img/bilder_nyheter/sthlm_booli_ludvig_omholt.png
Stockholm. Pressbild Booli. Foto: Ludvig Omholt
 

Antalet prissänkta annonser för bostadsrätter ökar. Enligt Booli är trenden genomgående för nästan alla län.

I nästan alla Sveriges län har andelen prissänkta bostadsannonser varit högre hittills i år än under 2017. I flera län noterar bostadssajten Booli fler prissänkningar under 2018 än under något annat år, sedan mätningarna startade 2008.

Den största ökningen av andelen prissänkta annonser för nyproduktion på länsnivå uppmättes i Uppsala. Med en andel på 17,2 procent i år är det den högsta siffran på tio år.
– Uppsalamarknaden har haft ett väldigt högt utbud av nyproducerade lägenheter under året, att andelen prissänkta lägenheter är rekordhög i just Uppsala län kan förklaras genom att utbud och efterfrågan inte matchat, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli, i ett pressmeddelande.

Andelen prissänkta lägenhetsannonser i det befintliga beståndet (succession) under 2018 jämfört med 2017, ökade i Stockholms län med 4,4 procentenheter. För nyproduktion var siffran 7,6. Västra Götalands län hade en ökningen för succession på 4,3 procentenheter, och 2,5 för nyproduktion. I Skåne ökade andelen prissänkta annonser med 4,2 procentenheter i kategorin succession, medan siffran för nyproduktion var plus 1,3.

För Uppsala län syntes en ökning med 7,2 procentenheter i det befintliga beståndet, och 7,4 procentenheter för nyproduktion. Västmanlands län hade en ökning på 3,9 procentenheter för succession, och 1,3 när det kommer till nyproduktion. Och i Västernorrlands län ökade andelen prissänkta lägenhetsannonser i kategorin succession med 4,2 procentenheter, och i kategorin nyproduktion med 0,4.

I två län sjönk andelen prissänkta lägenhetsannonser. I Norrbottens län var nedgången 0,8 procentenheter, och i Jönköpings län minus 0,5.     

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen