Bopriserna i Västernorrland fortsätter uppåt

/assets/img/39735232-sundsvall-12.jpg
Västernorrland. Foto: Mostphotos
 

För tredje mätningen i rad visar nu Svensk Mäklarstatistiks tremånaderssnitt på stigande bostadsrättspriser i Västernorrlands län.

Priserna på bostadsrätter i Västernorrlands län steg med i snitt 5,4 procent under den senaste tremånadersperioden juni – augusti 2020. Snittpriset för en bostadsrätt i länet ligger nu på 14 521 kronor per kvadratmeter. Det visar den senaste mätningen från Svensk Mäklarstatistik. 

Det är nu tredje mätningen i följd som snittresultatet för länet är positivt. I mätningen som släpptes förra månaden blev resultatet plus 1,3 procent, och i den som släpptes i juli var noteringen plus en procent. 

I fyra av länets kommuner såldes tillräckligt många bostadsrätter under de tre senaste månaderna, för att kunna utgöra ett tillräckligt stort underlag. Svensk Mäklarstatistiks miniminivå är 25 försäljningar per tremånadersperiod.   

Störst uppgång i länet noterades i kommunen Timrå där resultatet blev plus 16,3 procent. I Örnsköldsvik noterades plus 14,5 procent och i Sundsvall steg priserna med 1,8 procent. Samtidigt noterades en nedgång om 5,3 procent för de genomsnittliga bostadsrättspriserna i Härnösand.

Totalt såldes 469 bostadsrätter i länet de senaste tre månaderna, jämfört med 584 under samma period ifjol. På årsbasis ligger nu prisutvecklingen i länet på minus åtta procent.

Svensk Mäklarstatistik beräknar den senaste månadsförändringen genom ett medelvärde för de tre senaste månaderna, viktat efter antalet försäljningar, som jämförs med vad motsvarande värde var en månad tillbaka i tiden. Detta redovisas sedan som ett glidande medelvärde. Den senaste tremånadersperioden jämförs med motsvarande period innan. Resultatet för den senaste månaden är preliminärt. 

Statistiken tas fram månatligen av Statistiska Centralbyrån (SCB) på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen