Positiv utveckling för bopriser i landet

/assets/img/mostphotos/25167044-bostadshus-i-solna.jpg
Bostäder i Solna, Stockholm. Foto: Mostphotos
 

Bostadsrätterna i landet blev i snitt en procent dyrare under oktober. Bland storstäderna var det i Stor-Stockholm som priserna steg mest. Det visar den senaste mätningen från Svensk Mäklarstatistik.

I oktober gick priserna på bostadsrätter i Sverige upp med en procent i snitt. Utvecklingen i storstäderna skiljde sig åt en del. I Stor-Stockholm gick priserna upp med två procent, samtidigt som en nedgång om en procent noterades i både Stor-Malmö och centrala Göteborg. Och på flera håll stod priserna stilla; i centrala Stockholm, centrala Malmö och i Stor-Göteborg. Detta enligt Svensk Mäklarstatistik.

Under årets tio första månader såldes det 94 500 bostadsrätter i Sverige, vilket är fler än samma period ifjol.
– Trenden med omfattande antal försäljningar fortsätter. I oktober såldes tre procent fler bostäder än samma månad förra året och hittills i år har det sålts fyra procent fler bostäder än förra året, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, i ett pressmeddelande.

På årsbasis har priserna på bostadsrätter i landet gått upp med tre procent. Den senaste mätningen innehåller statistik som är baserad på försäljningen av 32 551 bostadsrätter under perioden augusti 2019 – oktober 2019.

Svensk Mäklarstatistik beräknar den senaste månadsförändringen genom ett medelvärde för de tre senaste månaderna, viktat efter antalet försäljningar, som jämförs med vad motsvarande värde var en månad tillbaka i tiden. Detta redovisas sedan som ett glidande medelvärde. Den senaste tremånadersperioden jämförs med motsvarande period innan. Resultatet för den senaste månaden är preliminärt.

Statistiken tas fram månatligen av Statistiska Centralbyrån (SCB) på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik.

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen