Nordöstra Skåne växer så det knakar

/assets/img/mostphotos/11025352.jpg
Kristianstad. Foto: Mostphotos
 

På många platser runt om i Sverige är nyproduktioner svårsålda och konjunkturen ser ut att vända. Men i Skåne har man, trots bostadsmarknadens oro, skapat en lyckad byggbransch.

I rapporten Byggkonjunkturen, som presenteras av Sveriges byggindustrier, framgår det att det pågår en byggboom i nordöstra Skåne, speciellt i Kristianstad och Bromölla.
– De här kommunerna har bestämt sig för att växa, säger Anders Fredriksson, chef för Sveriges byggindustrier i Kristianstad, till Kristianstadsbladet.

Kristianstad står för 51 procent av allt byggande i nordöstra Skåne. Bromölla svarar för elva procent, vilket är mycket för en liten kommun. Det större Hässleholm har inte byggt lika mycket i förhållande till folkmängd, vilket kan bero på att det varit oroligt politiskt i kommunen.

Nordöstra Skåne expanderar, och på tio år har bygginvesteringarna gått från 1,8 miljarder kronor per år till 5,5 miljarder i år. Antalet anställda i byggbranschen har även det ökat, från 3800 till 5000.

I rapporten presenteras också mindre positiva nyheter, som att en tredjedel av bostadsmarknaden kan försvinna på två år. Det kan man se om man tittar på antalet påbörjade bostäder i landet; förra året var de 64 000, i år 42 500.
– I nordöstra Skåne kan vi motverka ett tapp genom att jobba för ökad inflyttning, säger Anders Fredriksson till Kristianstadsbladet. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen