E.ON höjer elnätsavgiften i landet

/assets/img/bild-eon.png
Regionnät i Sverige. Foto: Christian Andersson / E.ON
 

Den första augusti kommer E.on att höja elnätsavgiften för sina kunder i Sverige. Det står att läsa i ett pressmeddelande från elbolaget.

Ifjol sänkte många elbolag sina elnätsavgifter på flera håll i samband med att regeringen skärpte regelverket för elnätsföretagens intäktsramar för år 2020-2023, bland andra E.ON.

Men nu har bolaget valt att höja avgiften för sina kunder i landet, med start den första augusti i år. För de i lägenhet höjs avgiften med i snitt fem till åtta kronor per månad, medan de i eluppvärmd villa får en höjning om 21-38 kronor.

Höjningen motiveras med att E.ON behöver “modernisera och bygga ut elnätet”.
– Elnätsavgifterna är en viktig del för att möjliggöra den historiskt höga investeringstakt som nu kommer att krävas, säger E.ON Energidistributions kommunikationschef Anna Gianuzzi i pressmeddelandet.

Hon tillägger också att bolaget under de närmaste åren kommer att investera drygt 16 miljarder kronor i det svenska elnätet under perioden 2020–2023, och att avgiftshöjningen möjliggör detta. En utbyggnad av elnätet beskrivs som avgörande för att klara trycket vid omställningen till ett fossilfritt samhälle.

Elnätsavgift hos E.ON till och med sista juli 2021, lägenhet:

Källa: Eon.se Källa: Eon.se

Elnätsavgift hos E.ON från 1 augusti 2021, lägenhet:

Källa: Eon.se Källa: Eon.se

*Not från E.on: “Abonnemanget gäller för kunder som bor i en fastighet med gemensam elnätsanslutning och där det finns minst tre elnätsabonnemang. Maximal säkringsstorlek är 16 A vid trefasanslutning eller 35 A vid enfasanslutning.”

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen