Regeringen vill underlätta uthyrning av bostadsrätter

/assets/img/43142438-rental-apartment-cleaned-and-ready-for-a-new-tenant-to.jpg
Genrebild. Foto: Mostphotos
 

En utredare har fått i uppdrag av regeringen att ta fram förslag på hur det kan bli lättare och mer förmånligt för privatpersoner att hyra ut sina bostäder, exempelvis bostadsrätter. Detta enligt ett pressmeddelande.

Det ska bli enklare för privatpersoner att hyra ut sina bostäder, tycker regeringen och har därför utsett en särskild utredare som ska se över dagens regelverk.
– Att göra det lättare för privatpersoner att hyra ut sina bostäder kan bidra till att bostäder hyrs ut i stället för att stå outnyttjade. På så sätt kan de bostäder som faktiskt finns, användas på ett mer effektivt sätt, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson i ett pressmeddelande från regeringen.

Privatuthyrning av bostäder beskrivs som ett viktigt komplement till Sveriges ordinarie  bostadsmarknad. Dock uppges det nuvarande regelverket vara otydligt. Vidare behöver det bli enklare och mer förmånligt att hyra ut exempelvis bostadsrätter och Attefallshus.

Till utredare har regeringen utsett hovrättsrådet Thomas Edling och uppdraget ska redovisas senast tredje mars 2025.

En annan del av utredningen rör möjligheter till hyreshöjning i kategorin nyproducerade hyresrätter. Den delen ska redovisas senast andra september nästa år.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen