Nedgång noterad på bostadsmarknaden under juni

/assets/img/mostphotos/49172845-cityscape-from-gotaplatsen-in-gothenburg-sweden.jpg
Göteborg. Foto: Lars Johansson/Mostphotos
 

Under juni gick prisindex för privatägda bostäder, HOX, ned med 0,5 procent. Dock är prisnedgångar vanligt förekommande i juni, rapporterar Valueguard.

Prisindexet HOXSWE från statistikproducenten Valueguard mäter prisutvecklingen på bostäder i Sverige. Den senaste uppdateringen av det, som avser juni 2021, visar att bostadspriserna i landet sjunkit med 0,5 procent. Sett till bostadsrättsindex är det stillastående medan villaindex gått ned 0,8 procent. 


I Stockholm sjönk priserna på bostadsrätter 0,2 procent och i Malmö gick bostadsrättspriserna ned med 0,1 procent. I Göteborg var bostadsrättsindex stillastående. 


Valueguard skriver i ett pressmeddelande att nedgången som noterades i juni är ett vanligt fenomen och är på grund av säsongen. Om resultaten justeras efter säsongseffekter ökar istället HOXSWE med 0,5 procent i juni. För bostadsrättsindex innebär det en höjning med 0,6 procent. 


Enligt pressmeddelandet finns även statistik som avser bostadsrättspriser i Stockholm och Göteborg under första halvan av juli. I den mätningen gick det att se att priserna gick ned med 1,2 procent i Stockholm och ned 1,3 procent i Göteborg. 


Indexet HOX baseras på en teknologi som tar hänsyn till bostadstyp och mäter den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden. Nasdaq OMX Valueguard-KTH Housing Index (HOX) har utvecklats i samarbete med KTH. Indexet distribueras av Nasdaq OMX och bygger på data från Svensk Mäklarstatistik AB och Lantmäteriet.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen