Stockholm: Prisnedgång för bostadsrätter i november

/assets/img/mostphotos/8202608-vackra-stad.jpg
Stockholm. Foto: Mostphotos
 

Under november sjönk priserna på bostadsrätter i Stockholm med en procent, både centralt och på länsnivå. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Nya siffror från Svensk Mäklarstatistik visar att rikssnittet för priser på bostadsrätter sjönk med en procent under november. Resultatet för den senaste månaden är preliminärt. Även i Stockholm sjönk priserna med en procent, både i centrala delar och på länsnivå. Ser man tolv månader tillbaka i tiden är förändringen i snitt minus två för både Centrala Stockholm och Stor-Stockholm.

Den senaste tremånadersperioden 
Tittar man på utvecklingen under de tre senaste månaderna, landar snittpriserna dock på plus två procent i Stockholms län och förblir oförändrade i de centrala delarna. Under samma period var det i Södertälje den största uppgången skedde, där priserna i snitt gick upp med 12,6 procent. Den näst största uppgången skedde i Österåker där prisökning var 9,4 procent. Därefter kommer Sundbyberg med plus sju procent. 


Den senaste månadsförändringen beräknas genom ett medelvärde för de tre senaste månaderna, viktat efter antalet försäljningar, som jämförs med vad motsvarande värde var en månad tillbaka i tiden. Detta redovisas sedan som ett glidande medelvärde. Den senaste tremånadersperioden jämförs med motsvarande period innan.    

Danske Banks boprisindikator indikerar att priserna på bostadsrätter i Stockholm gått ned med 0,5 procent i november, jämfört med månaden innan. Den undersökningen baseras på genomförda köp av bostadsrätter i Stockholms kommun, med statistik från Hemnet som utgångspunkt.
– Priserna på bostadsrätter i Stockholm föll något i november. Precis som tidigare utgör en trög försäljning i kombination med fortsatt hög takt i nyproduktionen en risk för fallande priser under 2019, säger Michael Grahn, chefekonom på Danske Bank Sverige, i ett pressmeddelande.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen