Rekordhög notering för svenskarnas samlade bostadslån

/assets/img/mostphotos/35407153-svenska-pengar-kontanter-sedlar.jpg
Foto: Mostphotos
 

Siffror från Statistiska centralbyrån visar att hushållens bolån är på den högsta nivån någonsin. I januari steg de samlade bolånen till över 3 600 miljarder kronor, rapporterar SVT Nyheter.

I januari i år noterades den högsta bolånesiffran hittills av Statistiska centralbyrån (SCB). Hushållens totala bolån hamnade då på 3 658 miljarder kronor. 

– Det låter ju lite drastiskt, men ja, det är den högsta skuldsiffran vi haft, säger Nathalie Persson-Linde, som arbetar med ekonomisk statistik hos SCB, till SVT Nyheter. 


Under 2020 ökade de samlade bolånen med 5,7 procent. Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen berättar för SVT att det inte är ett problem att hushållens skulder växer så länge ekonomin i övrigt är stabil, räntorna låga och sysselsättningen god. 

– Då kan vi leva med de här skulderna, men vi har byggt in en känslighet i systemet. Om man förlorar jobbet, om räntorna går upp eller priserna går ner så händer inget med skulderna, säger Erik Thedéen.


Riksbankschefen Stefan Ingves ser dock inte lika lugnt på de höga bolånesiffrorna. 

– Å ena sidan är statsskulden i Sverige låg. Men å andra sidan har all statskuld som krympt ersatts med skuld i hushållssektorn och företagssektorn, säger han i SVT:s program Ekonomibyrån som sändes den första mars. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen