JM sänker pris på nyproduktion i Malmö

/assets/img/mostphotos/jmbruket.png
Pressbild: JM
 

Byggbolaget JM har tvingats sänka priset på lägenheter i sitt nyproduktionsprojekt Bruket i Limhamn sjöstad. Det rör sig om prisjusteringar på upp till 700 000 kronor, enligt Realtid.

I en före detta cementfabrik i Limhamn sjöstad, Malmö, håller JM på att färdigställa ett bostadsrättsprojekt kallat Bruket. I projektet ingår 112 lägenheter där den minsta är 39 kvadratmeter och den största 124 kvadratmeter. Inflyttningen har redan påbörjats men kommer pågå till april 2024. 


Tidningen Realtid skriver att mycket har hänt på nyproduktionsmarknaden från det att den första lägenheten såldes för flera år sedan fram till idag. JM har nu tagit fram en ny, justerad prislista där priserna är lägre än tidigare.

– Vissa byggbolag går ut och sänker priserna på nyproducerade objekt. När det gäller Bruket så sänker JM inte officiellt priserna, men däremot har man tagit fram nya prislistor, säger Anna Helsing på mäklarfirman Bjurfors, som säljer projektet, till Realtid.

 

Vidare berättar mäklaren Anna Helsing för Realtid att de nya priserna framförallt gäller de större lägenheterna i föreningen, och att prisjusteringarna ligger mellan 400 000 – 700 000 kronor. Anledningen till att man gått ut med nya prislistor är att det går trögt att sälja de lediga objekten.

– Limhamn sjöstad är ett område med mycket nyproduktion, och det påverkar ju. Den största utmaningen är dels det stora utbudet, dels att avgifterna har varit baserade på andra kalkyler. Om köparna kanske måste sälja sina gamla boenden först så uppstår ju inlåsningseffekter, säger Anna Helsing till tidningen.


Realtid har även varit i kontakt med Karolina Wictorin som är marknadsansvarig på JM. Hon menar att de justerat prislistorna då marknaden idag har förändrats sedan listorna skapades. Hon berättar för tidningen att det är JM som tar den ekonomiska smällen, inte bostadsrättsföreningen.

Hur det blir för de som redan tecknat avtal till den tidigare prissättningen kan inte JM svara säkert på.
– Det kan ibland gå lång tid mellan bostadsaffärerna i ett och samma projekt, till exempel beroende på etappvis produktion, och då kan marknadsförutsättningarna hinna ändras – för båda parter – från den första sålda bostaden till den sista. Huruvida marknadsanpassning av priserna nedåt påverkar redan avtalade försäljningar måste därför bedömas från fall till fall, säger Katarina Jordell Rimmerfeldt,  kommunikationschef på JM, till Realtid.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen