Fortsatt prisnedgång för centralt belägna bostadsrätter i storstäderna

/assets/img/59595514-houses-by-the-water-(1).jpg
Lägenheter i Stockholm. Foto: Johanna Hahlin/Mostphotos
 

I de centrala delarna av Stockholm, Göteborg och Malmö sjönk priserna på bostadsrätter under oktober. I september noterades också nedgång. På riksnivå förblev priserna oförändrade. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

I oktober sjönk priserna på centralt belägna bostadsrätter i landets tre storstäder. Det visar en ny mätning från statistikleverantören Svensk Mäklarstatistik. För de centrala delarna av Stockholm, Göteborg och Malmö landade resultatet på minus en procent. Även för september i år noterades minus en procent för centralt belägna bostadsrätter i storstäderna.

Samtidigt steg bostadsrättspriserna i Storstockholm och Storgöteborg med en procent i oktober, medan minus en procent noterades för Stormalmö.

På riksnivå förblev prisutvecklingen oförändrad under oktober 2023 och på årsbasis ligger den nu på plus en procent. Medelpriset för en bostadsrätt i landet är nu 43 276 kronor per kvadratmeter, jämfört med 43 953 kronor i september. Sedan pristoppen förra våren har bostadsrättspriserna hittills minskat med i snitt tio procent.

Under perioden augusti–oktober i år såldes 25 913 bostadsrätter, vilket ska vara fyra procent färre än samma månader ifjol.


Svensk Mäklarstatistik beräknar den senaste månadsförändringen genom ett medelvärde för de tre senaste månaderna, viktat efter antalet försäljningar, som jämförs med vad motsvarande värde var en månad tillbaka i tiden. Detta redovisas sedan som ett glidande medelvärde. Den senaste tremånadersperioden jämförs med motsvarande period innan.

Resultatet för den senaste månaden är preliminärt. Statistiken tas fram månatligen av Statistiska centralbyrån (SCB) på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik. Prisstatistik som tas upp i artikeln avser genomsnittliga resultat och är baserad på data från försäljningar av bostäder, oavsett om de annonserats eller inte.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen