Historiskt låg tillväxt för nya bolån

/assets/img/aug2022-1690887378.jpg
Foto: Linda Myrin
 

Nya siffror från SCB visar på avtagande tillväxt för nya bolån. Den ska nu ligga under två procent vilket uppges vara historiskt sett, om man utgår från när myndigheten inledde mätningarna år 2006.

Tillväxttakten för hushållens bolån avtog under juni i år och ska nu ligga på 1,6 procent på årsbasis. Det visar nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Enligt myndigheten är en tillväxttakt under två procent att bedöma som historisk låg, i alla fall sett över tid från 2006 då SCB inledde dessa mätningar.
– Med hjälp av besparingar kan vissa hushåll ha betalat av en del på sina bostadslån. SCB samlar inte in data över amorteringar, men det kan vara en av delförklaringarna till den lägre utlåningstillväxten, säger SCB:s ekonom Malcolm Svensson Rothmaier i ett pressmeddelande.

Samtidigt har de bolåneräntor som hushåll erbjuds för nya lån ökat kraftigt den senaste tiden. Bara på ett år har räntan nära på fördubblats och ser man två år tillbaka i tiden handlar det om en näst intill trefaldigad snittränta, vilken stigit till 4,34 procent.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen