SBAB: Bostadsrätter mer svårsålda än villor

/assets/img/b46b94b1-759e-4b0e-94f6-5758ca41d1da-w_960.jpg
Pressbild SBAB
 

Det har blivit svårare att sälja lägenheter än villor. Den slutsatsen drar SBAB utifrån statistik för november från bankens bostadssajt Booli. Under månaden var försäljningsläget tuffast i Storstockholm, liksom föregående månad.

I samband med att SBAB publicerade indikatorn Bomarknadstempen för oktober 2023, konstaterade banken att försäljningsläget för lägenheter blivit sämre i Stockholms län än i de övriga två storstadslänen. Den senaste indikatorn som släpptes nyligen visar att läget var tuffast i huvudstadslänet även i november. Det framgår också att det på svensk bostadsmarknad blivit svårare att sälja bostadsrätter än villor.

Medan försäljningsläget för villor förblev nära på oförändrat i november fortsatte det att försämras för säljare av lägenheter. Under månaden syntes dock en mindre uppgång i antalet budgivare, försiktigt stigande budpremier och ett minskat utbud, men detta ska ha motverkats av längre annonstider och att fler annonser återpublicerades. 

– Försäljningsläget för lägenheter fortsatte att försämras mellan oktober och november. Det är inte bottenfruset, men rejält frostigt. Nedgången syns i samtliga tre storstäder, men med en brantare nedgång i Storstockholm. Det spekuleras nu i om Riksbankens besked om att inte höja styrräntan i december och sjunkande längre marknadsräntor kan öka optimismen på bostadsmarknaden. Mot detta står dock att många bostadsrättsföreningar kommer att behöva höja sina månadsavgifter rejält framöver, särskilt i Storstockholm där skulderna är högst, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije i ett pressmeddelande.


Bomarknadstempen är en månatlig undersökning från SBAB, baserad på data från bankens bostadssajt Booli, och den avser mäta hur lätt/svårt det är att sälja en bostad i Sverige.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen