Byggbolags tidigare vd åtalas efter lägenhetsrenovering – misstänks för mutbrott

/assets/img/skarmavbild-2023-12-11-kl.-10.02.03.png
Hustak på Östermalm. Foto: Maria Groth/Mostphotos
 

En tidigare byggbolags-vd som lät renovera sin bostadsrätt på Östermalm i Stockholm åtalas nu för grovt tagande av muta, eftersom han endast behövde stå för en bråkdel av de faktiska kostnaderna för renoveringen. Det skriver Di.

Ifjol rapporterade tidningen Dagens industri (Di) om att Ekobrottsmyndigheten fått in en anmälan gällande Gleipnergruppen AB, ett av de ledande byggbolagen i Stockholm när det kommer till omvandling av råvindar till lägenheter.

Tidningen avslöjar nu att åtal väckts mot byggbolagets före detta vd i 40-årsåldern, en person som fortfarande sitter i bolagets styrelse. Brottsmisstanken är grovt tagande av muta om nära tre miljoner kronor. Samtidigt anklagas två delägare av en  underentreprenör till byggbolaget för grovt givande av muta och försvårande av skattekontroll.
– Enligt min uppfattning har de dolt mutan i bolagets bokföring så att revisorn och andra inte skulle ställa några frågor, säger åklagare Jonas Bergendahl till Di.

Brotten misstänks ha begåtts år 2020 när underentreprenören renoverade en bostadsrätt, belägen i stadsdelen Östermalm i Stockholm, som tidigare varit del av en råvind. Lägenheten hade förvärvats av byggbolagets förra vd året innan och såldes sedan vidare en tid efter att byggarbetena avslutats. 
– Genom affären gjorde han en vinst på sex miljoner kronor, fortsätter Jonas Bergendahl.

Mutans värde ska dock ha begränsats till 2 963 250 kronor i åtalet och ska motsvara underentreprenörens kostnader för renoveringen.

Utöver åtalet mot ex-vd:n innehåller stämningsansökan yrkande om att företagsböter ska utfärdas för både byggbolaget och underentreprenören om sex miljoner kronor per bolag, belopp som ska ha satts med hänsyn till bolagens höga omsättning.

Alla parter som åtalas i stämningsansökan uppges neka till brott.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen