Stockholm: Brf beviljas skyddsjakt på hackspett

/assets/img/skarmavbild-2023-08-21-kl.-10.13.21.png
Bilden är ett montage. T v: Florahuset. Visionsbild Belatchew Arkitekter. T h: Större hackspett. Foto av Tommy Stahre/Mostphotos
 

En brf i Stockholm har fått sin husfasad i cederträ sönderhackad av hackspettar. Nu har länsstyrelsen beviljat föreningen skyddsjakt på fåglarna. Det rapporterar Mitt i.

För några år sedan färdigställdes ett flerbostadshus i Midsommarkransen, Stockholm Söderort. Det fick namnet Florahuset, har fasader i cederträ och innehåller bostadsrätter. Huset är ritat av Belatchew Arkitekter och har varit nominerat till Årets Stockholmsbyggnad.

Hösten 2022 visade det sig att även hackspettar fått upp ögonen för huset. Fåglarna var speciellt intresserade av fasaderna i cederträ som de hackade flertalet hål i, för att sedan riva ut isoleringen som de kände var ett bra material att bygga bo med. Det skriver lokaltidningen Mitt i Stockholm.

Misslyckade försök ska ha gjorts för att skrämma bort fåglarna och problemen uppges ha kostat bostadsrättsföreningen tiotusentals kronor.   

Tillslut skickade föreningen in en ansökan om skyddsjakt på fåglarna till länsstyrelsen som nu beviljats. Det blir kommunens viltvårdare som kommer utföra uppdraget. 

Den fågelart det handlar om är större hackspett, vilken ska vara klassad som livskraftig och som uppges vara Sveriges vanligaste hackspett.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen