Regeringen: Obalansen på bostadsmarknaden inte högsta prio

/assets/img/elisabeth-svantesson.jpeg
Elisabeth Svantesson. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
 

Hos den nya regeringen ligger inte den obalans som råder på bostadsmarknaden som högsta prioritet bland de ekonomiska frågorna. Detta sa finansminister Elisabeth Svantesson under Ekofin-mötet, skriver Privata Affärer.

Ekofinrådet, en del av EU:s arbete,  hade möte den 6 december och där deltog Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson (M). Under flera år har EU-kommissionen varnat om riskerna med att ha en dåligt fungerande bostadsmarknad med risker som hög skuldsättning och för höga bostadspriser. 


Tidningen Privata Affärer skriver att finansministern efter mötet sagt följande: 

”Vi delar kommissionens syn att det finns risker och makroobalanser. Men vi delar inte alltid kommissionens slutsatser om vad man ska göra åt det” och sedan: ”Man kan ha en annan syn på hur obalanserna ska rättas till”.


Enligt Elisabeth Svantesson finns andra ekonomiska frågor som kommer högre upp på listan över vad som behöver åtgärdas, bland annat energiförsörjning och tuffa tider för hushållen. 


Privata Affärer skriver att EU-kommissionen senast i maj uppmanade Sverige att minska ränteavdragen eller höja fastighetsaktierna. Vi bör även stimulera investeringar i byggandet av bostäder, menar EU. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen