Topp-politiker med bostadsrätt skrev sig i fritidshus – nu granskas upplägget

/assets/img/mostphotos/16841979-riksdagshuset-4.jpg
Riksdagshuset i Stockholm. Foto: Mostphotos
 

En riksdagsledamot angav att han inte bor i sin bostadsrätt i Stockholm. Istället skrev han sig i sin mammas fritidshus utanför Nyköping, och fick därigenom ut ersättning. Nu ska upplägget granskas vid Särskilda åklagarkammaren, rapporterar Aftonbladet.

En av Moderaternas riksdagsledamöter uppgav sin mammas fritidshus i Nyköpingstrakten som sin permanentbostad. På så sätt kunde han få ut ersättning på drygt 158 000 kronor, en summa som skattebetalarna fick stå för. Dock har det enligt Aftonbladets rapportering framkommit tvivelaktigheter kring upplägget, till exempel uppgifter om att fritidshuset endast använts som sommarbostad.

Riksdagsledamoten har enligt Aftonbladet en bostadsrätt i södra Stockholm som han bor i större delen av tiden, men har valt att inte skriva sig där, utan anger istället att den är en övernattningslägenhet. Samtidigt är hans fru och barn folkbokförda på adressen.

Enligt riksdagens hemsida ska en riksdagsledamot som har sin privatbostad belägen fem mil ifrån Riksdagshuset, ha rätt till ersättning för en privat övernattningsbostad, eller bo i en lägenhet inom Riksdagsförvaltningens bostadsbestånd i huvudstaden. Avståndet ger också rätt till ersättning för tjänsteresor till och från permanentbostaden i hemorten, i form av traktamente.

Av Aftonbladets rapportering framgår att upplägget nu ska granskas av vice överåklagare Bengt Åsbäck vid Särskilda åklagarkammaren. I ett första steg inleds en förutredning. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen