Sju nya bostadskvarter på östra Södermalm

/assets/img/bilder_nyheter/persikan_high.jpg
Kvarteret Persikan, pressbild från Einar Mattsson. Illustration: Semrén & Månsson
 

Stockholms stad ska tillsammans med flera aktörer bygga sju nya bostadskvarter på östra Södermalm. Totalt handlar det om runt 1240 lägenheter, varav 575 bostadsrätter.

I samband med flytten av SL:s bussdepå Söderdepån, från industrikvarteret Persikan på östra Södermalm till Fredriksdal, kommer mark att frigöras som det kan byggas bostäder på istället. Planen är att bygga totalt sju bostadskvarter i området, med start i år eller under 2020. Det blir omkring 1240 lägenheter, varav 665 hyresrätter och 575 bostadsrätter. Och detaljplanen för projektet har vunnit laga kraft. Det går att läsa på Stockholms stads hemsida.

Av planbeskrivningen framgår att kvarteret Persikan omges av Tegelviksgatan, Nackagatan, Barnängsgatan och Bondegatan. Storleken på bebyggelsen planeras ligga inom “traditionell innerstadsskala”.

Den planerade utbyggnaden av Stockholms tunnelbana kommer att innebära att uppgångar till den byggs i närheten av området, vilket tros kunna bidra till att Persikan blir en levande stadsdel. De sju nya kvarteren kan också fungera som en länk mellan Hammarby Sjö och övriga Södermalm.

Exempel på byggaktörer som ska ingå i projektet är Folkhem, SKB, Einar Mattson, Veidekke och JM. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen