Minskat bostads-byggande under kvartal ett

/assets/img/bilder_nyheter/solna-utanfor-stockholm.png
Solna utanför Stockholm. Foto: Linda Myrin
 

Det är första gången sedan 2012 som antalet påbörjade lägenheter minskar under första kvartalet. Detta enligt SCB.

I flerbostadshus påbörjades cirka 11 350 lägenheter under kvartal ett, vilket är 14 procent färre än i fjol. Även småhusbyggandet gick ned med sju procent jämfört med samma period förra året. I storstäderna minskade antalet från 6839 förra året ned till 4758 i år. Siffrorna för 2018 är uppräknade med 14 procent för nybyggnation och 46 procent för ombyggnation, i syfte att underlätta jämförelsen med föregående år.

Myndigheten Boverket förutspår en potentiell minskning av antalet påbörjade bostadsrätter med upp till 30 procent under 2018. Bakomliggande orsaker tros bland annat vara en minskad försäljning av nyproduktion.

– Bostadsbyggandet minskar främst på några marknader där det redan har byggts mycket eller där antalet bostadsrätter i nyproduktionen är stort, säger Hans-Åke Palmgren, expert på Boverket.

Det är dock svårt att idag göra en säker bedömning av bostadsrätters kommande utveckling, menar Boverket, som vill hänvisa till kommande delårsrapporter från bostadsutvecklare för bättre vägledning. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen