Hyrde ut lägenheter för sexhandel – döms till fängelse

/assets/img/34359824-malmo-tingsratt.jpg
Utanför Malmö tingsrätt. Foto: Sten-Åke Stenberg/Mostphotos
 

En man som hyrde både bostadsrätter och hyresrätter i andrahand, valde att själv hyra ut flera av lägenheterna på nytt för sexhandel. Nu har han dömts till fängelse i Malmö tingsrätt för koppleri. Det rapporterar tidningen Hem & Hyra.

I en mindre kommun i Skåne bodde en 37-årig man med sin fru och barn. Utöver bostaden i den mindre kommunen hyrde han även lägenheter i andrahand i Malmö, både bostadsrätter och hyresrätter. Flera av lägenheterna hyrde han sedan ut på nytt till prostituerade. Det skriver tidningen Hem & Hyra.

Polisen fick upp ögonen för upplägget i samband med att man spanade på en lägenhet där det förekom misstänkt aktivitet.
–  Man spanade på en lägenhet där polisen trodde att det såldes sex. Han greps i samband med detta och sedan visade det sig att han hade tre nycklar till och kontrakt liggandes i bilen, säger åklagaren Pia Björnsson till Hem & Hyra.

Totalt kom polisens utredning att innefatta fyra lägenheter, belägna på olika adresser i Malmö. Mannen uppges ha hyrt både bostadsrätter och hyresrätter i andrahand via tjänster som Qasa. Enligt uppgifter i polisens förundersökning var en av lägenheterna en bostadsrätt i området Holma, där bostadsrättsinnehavaren var en kvinna som valt att hyra ut lägenheten i andrahand då hon misslyckats med att sälja den.

En annan privatperson hyrde ut sin lägenhet i området Hyllie på grund av tillfällig vistelse hos släktingar, medan boende i centrala Malmö hyrde ut sina bostäder i samband med långresor utomlands.

Mannen som fått hyra lägenheterna i andrahand hade uppgivit för uthyrarna att han behövde nytt boende på grund av skilsmässa. Under polisens spaningsarbete påträffades dock prostituerade kvinnor i bostäderna och det fanns inget som pekade på att mannen ifråga bott där.

I förhör ska andrahandshyresgästen ha berättat att han hyrt ut lägenheterna eftersom han blivit arbetslös och behövde pengar. Enligt Hem & Hyra nekade dock mannen till att ha haft kännedom om, eller misstänkt, att det sålts sex i bostäderna. Åklagaren i målet beskrev däremot mannens upplägg som näringsverksamhet. 

Malmö tingsrätt valde att döma mannen för koppleri med fängelse i tio månader som påföljd, mot hans nekande. Det ansågs visat att mannen varit medveten om att det sålts sex i lägenheterna, samt att han “aktivt sökt upp prostituerade” när han letat efter potentiella hyresgäster.

Under en period om sju månader bedöms mannen ha tjänat runt 110 000 kronor på uthyrningen, pengar som han nu förlorar då tingsrätten beslutat att summan ska förverkas. 

Av Hem & Hyras rapportering framgår att gärningsmannens upplägg inte är unikt, utan att det i nuläget pågår flera liknande utredningar om koppleribrott i samma stad. Ett antal personer, både män och kvinnor, uppges sitta frihetsberövade misstänkta för koppleri med koppling till bostäder.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen