Lägenheter i Stockholm blir allt svårare att sälja

/assets/img/59595515-view-of-city-buildings-by-the-water.jpg
Lägenheter i Stockholm. Foto: Johanna Hahlin/Mostphotos
 

Det har blivit betydligt svårare att sälja lägenheter i Stockholms län de senaste månaderna, visar senaste Bomarknadstempen från SBAB. Försäljningsläget i länet uppges nu vara sämre än i de övriga två storstadslänen.

Läget för säljare av lägenheter ser ut att ha försämrats under oktober i år. Både utbudet och antalet återpublicerade annonser ökade, samtidigt som antalet budgivare sjönk och de genomsnittliga annonstiderna blev längre. Detta enligt en uppdatering av banken SBAB:s indikator Bomarknadstempen med resultat för oktober i år.

Den största nedgången noterades för lägenheter i Stockholms län där försäljningsläget nu är sämre än i resterande två storstadslän. Tidigare i år syntes en tydligare förbättring av  försäljningsläget i huvudstadslänet jämfört med i Västra Götaland och Skåne.   

– Det är tydligt att den förbättring vi såg i försäljningsförutsättningarna för lägenheter i Sverige under årets första månader har brutits. Trenden pekar nu i stället nedåt igen. Troligtvis spelar räntehöjningarna in här med viss fördröjning. Många bostadsrättsföreningar har förvisso redan börjat höja sina månadsavgifter, men kan komma att behöva justera upp dem rätt mycket ytterligare framöver. Det talar för ett fortsatt mycket kallt försäljningsläge för lägenheter under resten av hösten och början av nästa år. Månadsavgifterna justeras troligen mest i samband med årsskiften, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije i ett pressmeddelande från banken.

Bomarknadstempen för lägenheter i oktober 2023 i Sveriges tre storstadslän. Källa: SBAB/Booli Bomarknadstempen för lägenheter i oktober 2023 i Sveriges tre storstadslän. Källa: SBAB/Booli

Bomarknadstempen är en månatlig undersökning från SBAB, baserad på data från bankens bostadssajt Booli, och den avser mäta hur lätt/svårt det är att sälja en bostad i Sverige.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen