Länsförsäkringar: Dyrt att skilja sig i Stockholm

/assets/img/38292682-trapphus-med-lagenheter.jpg
Trapphus. Foto: Mostphotos
 

Att gå från gift förälder med villa i Stockholm till skild med bostadsrätt i samma kommun kan bli en dyr historia. Det visar en ny undersökning från Länsförsäkringar.

Bolaget Länsförsäkringar har tittat närmare på hur den ekonomiska situationen förändras för par efter en skilsmässa. Beräkningarna har gjorts utifrån en typisk tvåbarnsfamilj i villa där föräldrarna efter uppbrottet valt att bosätta sig i varsin bostadsrätt på 75 kvadratmeter.

Livet i villa (med normala vardagsutgifter) uppskattas ha kostat föräldrarna 22 000 kronor var i månaden, för att efter skilsmässan öka till 34 000 kronor per månad. Alltså 12 000 kronor mer.

Länsförsäkringar har valt att låta situationen utspela sig i olika svenska kommuner, bland annat i Stockholm, Täby och Huddinge i Stockholms län.

För ett gift par i Stockholms kommun, som skaffar varsin bostadsrätt efter skilsmässa, bedöms kostnaderna per vuxen öka från 26 812 kronor i månaden till 43 496 kr. Om den disponibla inkomsten är på 33 017 kronor går singelföräldern back med 10 479 kronor i månaden.

I Täby bedöms kostnaderna per förälder öka från 26 830 kronor per månad till 34 716 kronor, medan de i Huddinge går från 24 665 kronor upp till 32 806 kr.

I beräkningen av kostnader för gifta par med barn i villa ingår poster som boränta, amortering, driftskostnad för småhus och levnadskostnader. När det kommer till kostnader för att bo i bostadsrätt ingår boränta, amortering, brf-avgift, samt levnadskostnader.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen