Nya bostadsrätter som inte sålts hyrs ut

/assets/img/skarmavbild-2023-08-03-kl.-13.53.18.png
Skärmdump av sida på boplats.se
 

En stor del av Botryggs nya lägenheter som varit till salu som bostadsrätter har förblivit osålda och fastighetsbolaget väljer nu därför att hyra ut lägenheter i andrahand istället. Detta enligt GP.

Intresset för köp av nyproducerade bostadsrätter är fortsatt lågt, rapporterar tidningen Göteborgs-Posten (GP). Och bland bostadsutvecklare är det vanligt att bolaget gör återköp av osålda lägenheter för att föreningen ska slippa ta kostnaden.

En aktör som står med många lägenheter osålda är fastighetsbolaget Botrygg. Förutom att köpa tillbaka objekten har de valt att hyra ut lägenheter. Inledningsvis är planen att uthyrningen ska pågå i ett år.
– Det kan förlängas beroende på omvärldsläget, räntorna och hur marknaden för bostadsrätter ser ut, säger Botrygg Göteborgs vd Joakim Arcari till GP.

För Botrygg i Göteborg rör det sig om tio av 25 osålda objekt som nu blivit möjliga att hyra istället.
– I det här fallet har vi korttidskontrakt med kunderna. Man får avsäga sig sitt besittnings- skydd och kan bli uppsagd efter ett år. Vi erbjuder också kunden att köpa lägenheten om man trivs, fortsätter Joakim Arcari.

I slutet av juli ska det ha funnits två lägenheter kvar att hyra på boförmedlingssajten Boplats, bestående av tvåor på 59 kvadratmeter med en hyra på 9 500 kronor per månad. För att bli aktuell som hyresgäst krävs en årsinkomst om åtminstone 513 000 kronor. Mellan tio och 16 sökande har det varit per lägenhet.
– Hyran anser vi vara marknadsmässig satt. Den är baserad på vad en hyresrätt i området utan investeringsstöd hade legat på med ett tillägg för att lägenheten är utrustad som en bostadsrättslägenhet, säger Joakim Arcari till GP.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen