Rekordmånga bostadsrätter såldes i Stockholm under juli

/assets/img/mostphotos/32829912-hornsgatan.jpg
Foto: Anders Wätterstam, Mostphotos
 

Bostadspriserna har visserligen stått stilla i Stockholm under juli, men samtidigt gjordes fler bostadsaffärer jämfört med förra sommaren. Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik syns ingen prisförändring på bostadsrätter i Stockholm under juli. Däremot är antalet sålda bostäder i juli i år högre än förra året, med en ökning på fem procent, vilket är ett nytt rekord.
– Sommaren är en lågperiod, då de flesta är på semester. Då letar man inte bostäder i första hand. Men givet att siffrorna alltid är låga den här tiden på året är de ändå lite högre i år, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik till Bostadsrättsnytt.


Fyra av tio bostadsrätter säljs i Stockholms län idag och det var även där prisnedgångarna var som tydligast under rekordperioden hösten 2017. Per-Arne Sandegren menar att vi nu haft en stabilare marknad i ungefär ett och ett halvt år, och att det kan vara en anledning till att priserna stannat och att fler bostäder säljs än under föregående sommar.
– Folk har vant sig vid de här något lägre nivåerna efter att de var som högst. Jag tror helt enkelt att det är en uppdämd efterfrågan. Nu har folk sett att priserna inte kommer rasa eller öka för mycket, säger han.


Under de tre senaste månaderna såldes 4 987 bostäder i Stockholms län och 2 453 i centrala Stockholm. Även om priserna har stått stilla under juli har de ökat med fyra procent under de senaste 12 månaderna. Idag är medelpriset i kvadratmeter på en bostadsrätt i centrala Stockholm 90 563 kronor och 53 518 kronor i Stor-Stockholm, i jämförelse med 34 404 kronor i hela Sverige. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen