Bopriserna i Stockholms län vänder ned

/assets/img/36211176-stockholm_.jpg
Stockholm. Foto: Mostphotos
 

Enligt uppdaterade siffror från Svensk Mäklarstatistik har snittpriset för en bostadsrätt i Stockholms län sjunkit under den senaste tremånadersperioden. Förra mätningen visade på en genomsnittlig prisuppgång i länet.

Från att ha stigit under februari – april i år sjönk bostadsrättspriserna i Stockholms län under mars - maj. Den senaste tremånaderssiffran från Svensk Mäklarstatistik visar på en genomsnittlig nedgång om minus 3,4 procent. I förra mätningen blev resultatet plus 1,4 procent. Priset för en bostadsrätt i länet ligger nu på 57 750 kronor per kvadratmeter.

I 24 av länets kommuner såldes tillräckligt många bostadsrätter under de senaste månaderna, för att kunna utgöra ett tillräckligt stort underlag. Svensk Mäklarstatistiks miniminivå är 25 försäljningar per tremånadersperiod.  


Störst prisnedgång noterades för bostadsrätter i Österåkers kommun där resultatet blev minus 10,4 procent. I Sigtuna sjönk priserna med 8,7 procent och i Norrtälje var nedgången 7,3 procent. Samtidigt steg snittpriserna i Salem med 5,4 procent. I kommunen Upplands-Bro noterades resultatet plus 2,3 procent och bostadsrättspriserna i Danderyd ökade med en procent. 

Totalt såldes 10 564 bostadsrätter i länet under tremånadersperioden, jämfört med 11 650 under samma månader ifjol. På årsbasis ligger utvecklingen för bostadsrättspriser i Stockholms län nu på plus tre procent.

Svensk Mäklarstatistik beräknar den senaste månadsförändringen genom ett medelvärde för de tre senaste månaderna, viktat efter antalet försäljningar, som jämförs med vad motsvarande värde var en månad tillbaka i tiden. Detta redovisas sedan som ett glidande medelvärde. Den senaste tremånadersperioden jämförs med motsvarande period innan. Resultatet för den senaste månaden är preliminärt. 

Statistiken tas fram månatligen av Statistiska Centralbyrån (SCB) på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik. 


Prisutveckling för bostadsrätter i Stockholms län under de tre senaste månaderna: 

  Källa: Uppdaterade siffror från Svensk Mäklarstatistik som offentliggjordes den nionde juni 2020  

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen