Bankernas marginal på bolån ökar igen

/assets/img/mostphotos/36983377-bostader-husfasader-bostadshus-flerbostadshus.jpg
Foto: Mostphotos
 

Efter en tid av att bankernas marginal på bolån sjunkit har trenden nu vänt. Bankerna tjänar nu allt mer pengar på kundernas bolån, enligt Finansinspektionen.

Under det andra kvartalet 2020 sjönk bankernas marginal på bolån som en konsekvens av de ekonomiska oroligheter som coronapandemin orsakat, något Bostadsrättsnytt tidigare skrivit om. 


Bolånemarginalen, beloppet mellan pengarna som banken lånar ut till sina privatkunder och vad banken själv betalar när de lånar pengar på finansmarknaden, ökar nu igen. Det visar mätningar gjorda av Finansinspektionen (FI). Det innebär att bankernas vinster på bolån nu ökar under årets tredje kvartal. Anledningen till den ökade bolånemarginalen är att bankernas egna upplåningskostnader minskat.


Svenska Dagbladet (SvD) har talat med Finansinspektionens chef för makroanalys Magnus Karlsson som råder bolånetagare att förhandla.
– Det är viktigt att ställa frågor till banken om den räntan som erbjuds och vara aktiv som kund, säger han till SvD. 


Enligt FI:s mätningar gick bankernas bruttomarginal på bolån upp från 1,26 procent vid halvårsskiftet till 1,44 procent vid slutet av det tredje kvartalet. Enligt en oberoende privatekonom SvD intervjuat är detta en kraftig ökning som bör ge hushållen ett bättre förhandlingsläge. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen