HSB lanserar ny ägarmodell för unga

/assets/img/mostphotos/brf-blanka-(1).jpg
Brf Blanka i Göteborg. Foto: Pressbild HSB
 

Det är svårt för unga att ta sig in på bostadsmarknaden, speciellt efter att det strängare amorteringskravet infördes. Nu lanserar HSB en delägarmodell för personer under 30 år – HSB Dela. Detta enligt ett pressmeddelande.

HSBs nya modell ska hjälpa unga att få möjlighet att köpa sin första bostad. Modellen kallas HSB Dela och riktar sig till unga bosparare mellan 18 och 30 år. Bospararna i HSB erbjuds att köpa en nyproducerad lägenhet med en lägre kapitalinsats. HSB står som medfinansiär med 50 procent och köparen ingår i ett samägandeavtal som löper över 10 år. Lägenheten kan säljas när som helst efter tillträdet skett, och då säljs också HSBs andel i bostaden. Efter fem år går det att köpa ut HSBs del av lägenheten. 


Den nya ägarmodellen kommer först att testas som pilotprojekt i Göteborg. Går det bra är tanken är att HSB Dela sedan lanseras i resten av landet. Först ut blir ett- och tvårumslägenheter i brf Blanka på Lindholmskajen.
– Nu kommer vi att testa konceptet HSB Dela i brf Blanka i Göteborg, där vi har många lägenheter som är attraktiva för målgruppen. Därefter är tanken att vi utvärderar och finjusterar modellen innan vi sprider satsningen vidare till andra HSB-föreningar i landet, säger Lars Göran Andersson, VD för HSB Göteborg.


Det visade intresset för HSB Dela är stort. Redan efter 10 dagar hade 180 intresseanmälningar inkommit. Går pilotprojektet bra vill HSB söka långsiktiga finansiärer, enligt ett pressmeddelande.   

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen