Boverket: Kommuner underskattar inbromsningen av bobyggandet

/assets/img/23886457-byggarbete-1685526043.jpg
Foto: Mostphotos
 

I stort förväntar sig landets kommuner en återhämtning för bygget av nya bostäder under nästa år, enligt den senaste bostadsmarknadsenkäten från Boverket. Dock bedömer myndigheten att många kommuner underskattat nedgången i bobyggandet.

Landets kommuner tror på en rejäl nedgång i antal påbörjade bostäder under 2023, följt av en återhämtning redan nästa år. Det framgår av Boverkets senaste bostadsmarknadsenkät. Men myndigheten gör bedömningen att många kommuner har underskattat nedgången i bostadsbyggandet framöver. Det konstateras att mycket tvärtom tyder på att inbromsningen under innevarande år blir större än i tidigare prognos, och att ingen “tydlig återhämtning” är i sikte 2024.

Samtidigt som många kommuner uppgivit att de haft svårt att värdera läget på marknaden verkar kommunernas förväntningar i allmänhet vara “betydligt mer positiva än vad marknadsanalyser visar”, även om det kan variera mellan olika kommungrupper.

Myndigheten drar också slutsatsen att många kommuner har en avsevärt lägre byggtakt att vänta än vad de angivit i enkäten. När det kommer till förväntningar kring påbörjade bostäder per upplåtelseform bland kommuner utanför storstadsregionerna, spås ett betydligt större tapp i år för bostadsrätter än för hyresrätter. Men i Storgöteborg och Stormalmö spås en lika stor nedgång för båda upplåtelseformerna, medan man i Storstockholm tror på en betydligt svagare utveckling för bostadsrätter än för hyresrätter. 

När det kommer till hinder för bostadsbyggande var det betydligt fler kommuner som uppgav ekonimiskt relaterade hinder än i fjol; 80 procent i år jämfört med 48 procent förra året.

Kort om bostadsmarknadsenkäten
Underlag till årets undersökning ska ha inhämtats från nästan alla av landets 290 kommuner, vilka besvarade enkäten under slutet av 2022 och början av 2023. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen