Sjunkande lägenhetspriser i storstäderna – störst tapp i Göteborg

/assets/img/52133107-vintervy-over-olivedal-i-goteborg-1701961688.jpg
Göteborg. Foto: Tommy Alvén/Mostphotos
 

Nya siffror från Svensk Mäklarstatistik indikerar sjunkande bostadsrättspriser på riksnivå under november. Bland storstädernas centrala delar noterades den största nedgången i centrala Göteborg.

I november 2023 gick priserna på bostadsrätter ned med en procent, sett till Svensk Mäklarstatistiks senaste snittresultat på riksnivå. 

För centrala Göteborg landade noteringen på minus två procent, medan lägenhetspriserna i centrala delarna av både Stockholm och Malmö sjönk med en procent. Lika stor nedgång noterades för Storgöteborg och Stormalmö, samtidigt som priserna i Storstockholm förblev stillastående under månaden.

På årsbasis ligger nu prisutvecklingen på plus en procent, vilket den gjorde även månaden innan. Medelpriset för en svensk bostadsrätt är nu 43 015 kronor per kvadratmeter.

Under årets novembermånad såldes åtta procent färre bostadsrätter än samma period ifjol.

Statistikleverantören Svensk Mäklarstatistik beräknar den senaste månadsförändringen genom ett medelvärde för de tre senaste månaderna, viktat efter antalet försäljningar, som jämförs med vad motsvarande värde var en månad tillbaka i tiden. Detta redovisas sedan som ett glidande medelvärde. Den senaste tremånadersperioden jämförs med motsvarande period innan.

Resultatet för den senaste månaden är preliminärt. Statistiken tas fram månatligen av Statistiska centralbyrån (SCB) på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik. Prisstatistik som tas upp i artikeln avser genomsnittliga resultat och är baserad på data från försäljningar av bostäder, oavsett om de annonserats eller inte.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen