Riksbanken: Styrräntan höjs i september

/assets/img/mostphotos/6945140-sveriges-riksbank.jpg
Utanför Sveriges Riksbank. Foto: Mostphotos
 

Den 27 september i år höjs reporäntan med 0,25 punkter från 3,75 procent till 4,0 procent. Enligt Riksbanken prognos kan ytterligare uppjustering vara att vänta framöver. Det står att läsa på bankens hemsida.

Trots att inflationen börjat sjunka bedöms inflationstrycket i svensk ekonomi fortfarande som alldeles för högt. För att inflationen inom rimlig tid ska kunna hamna kring målet om två procent, har Riksbankens direktion fattat beslut om en höjning av styrräntan på 0,25 procentenheter (eller punkter) till 4,0 procent. Beslutet börjar gälla från och med den 27 september 2023. Informationen är hämtad från Riksbankens hemsida.

Enligt banken kan reporäntan komma att höjas ytterligare framöver. Deras prognos indikerar att styrräntan toppar på 4,10 under tredje kvartalet nästa år, jämfört med 4,05 i den tidigare penningpolitiska rapporten. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen