Hemnet: Rekordstort lägenhetsutbud i Stockholm i december

/assets/img/hemnet-juli-2021.png
Pressbild från Hemnet
 

Utbudet av lägenheter i Stockholms kommun var rekordstort i december 2023, det största som Hemnet uppmätt för kommunen en decembermånad så långt tillbaka som bostadssajten har insamlad statistik.

I slutet av 2023 fanns det ovanligt många annonser för lägenheter i Stockholms kommun på bostadssajten Hemnet, noteringen för december landade på 3 958 objekt. Det är det största lägenhetsutbudet som noterats för kommunen en decembermånad så länge som sajten fört sådan statistik, det vill säga sedan år 2014.

För Bostadsrättsnytt berättar Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg om hur de tänker kring det höga utbudet i december.
– Vi har under hela 2023 haft ett högt utbud av bostäder och under vissa månader även rekordhögt. Detta beror främst på långa försäljningstider som i sin tur beror på en försiktighet och avvaktan på bland marknadens aktörer.

Han tillägger att det finns indikationer på att utbudet kan komma att minska framöver.
– Nu under de senaste veckorna har vi fått en hel del tecken på att detta kan börja att lätta. Dels tyder det mesta på att räntan nu toppat. Sen ser vi i våra undersökningar att fler tror på stigande bopriser framöver. Sammantaget kommer det sannolikt innebära att fler nu kommer bli mer motiverade att agera och i så fall kommer utbudet också börja säljas av och med tiden sjunka.

Föregående toppnotering avsåg december 2017 då 3 633 lägenheter var utannonserade på bostadssajten och innan dess var det noteringen för december 2022 som var den högsta då 2 924 objekt fanns på sajten. Hemnets lägsta decemberresultatet hittills för Stockholms kommun noterades år 2016 med 1 923 lägenhetsannonser.  

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen