Nu ska utvecklingen av Gasverksområdet beläget i de norra delarna av centrala Stockholm ta ytterligare kliv framåt. Detta enligt Mitt i Stockholm.
Det forna Värtagasverket i norra Djurgården/Hjorthagen i Stockholm huserade stora mängder kol som eldades för gas. Idag har området utvecklats mot visionen om ett levande område, och i den västra delen har flera aktörer redan renoverat och flyttat in i de gamla tegelbyggnaderna. Detta enligt en artikel från Mitt i Stockholm.
I detaljplanen för den östra delen av Gasverket ingår 190 lägenheter och 34 000 kvadratmeter bestående av lokaler i form av bland annat restauranger och butiker. Av de nära 35 000 kvadratmetrarna ska cirka 14 000 inrymmas i de befintliga industrilokalerna i tegel. Många av byggnaderna i området har blå klassning, vilket är den högsta nivån av kulturhistoriskt skydd, enligt Mitti.
Andreas Rostvik är stadsplanerare på stadsbyggnadskontoret och menar att målet med området från staden är en levande stadsmiljö men att hänsyn till det kulturhistoriska behöver tas. Han förklarar i intervjun med Mitt i att området är speciellt ur ett arkitektoniskt perspektiv.
– Det är en kulturmiljö som är väldigt unik, framför allt på grund av den kvalitet som den är uppförd i. Det är en högklassig arkitektur, och det är byggt med högklassiga material – speciellt med tanke på att det var en sluten och ganska smutsig miljö som inte var publik utan till för dem som jobbade där.
Under arbetet med detaljplanen har såväl Länsstyrelsen som Stockholms stadsmuseum framfört synpunkter gällande storleken på de nya byggnaderna, vilka därför fått minska både på höjden och bredden för att inte ta över det gamla kulturella för mycket.
Den östra delen planeras att vara helt klar år 2033.