En ny prognos från SBAB visar att försäljningen av nybyggda bostäder ligger på samma låga nivåer som förra året, trots lägre inflation och sänkta räntor. Även byggnationen av nya bostäder går långsamt.
SBAB har med Booli Housing Market Index (HMI) jämfört utbud på nya bostäder mot efterfrågan under kvartal två i år. Indexet mäts utifrån hushållens ekonomi och preferenser i förhållande till vad de olika formerna av bostäderna kostar. SBAB har även undersökt försäljningsläget avseende nybyggen för september. Detta framgår av ett pressmeddelande från banken.
Enligt SBAB går det att se en marginell ökning av antalet sålda nya bostäder sedan årsskiftet jämfört med samma tidsram föregående år. I genomsnitt har nya bostäder legat ute till försäljning i tio månader innan försäljning. Under 2023 var nio–tio procent av nybyggda bostäder prissänkta och siffran är oförändrad i år.
Kostnaderna för att bygga nya bostäder ökade med 30 procent i och med Coronapandemin och kriget i Ukraina. Detta i samband med att priset på bostäder till försäljning i andra hand sjönk gjorde det svårt för nya bostäder att konkurrera på marknaden. Trots att byggkostnadsinflationen nu återgått till normalt är kostnaderna för nya bostäder fortsatt så mycket högre att de fortsatt har svårt konkurrera med andrahandsbostäder. Utöver detta är inte efterfrågan på nyproduktion är så stor, vilket ytterligare försvårar läget för bostadsbyggarna.
– Sänkta räntor och lägre inflation i all ära men än syns inga tecken på någon tydlig uppgång i bostadsbyggarbranschen. Antalet sålda nya bostäder ligger kvar på låga nivåer och marginellt över de förra året. Andelen prissänkta nya bostäder och försäljningstiderna ligger kvar på höga nivåer, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i pressmeddelandet.
Indexet visar att det under kvartal två av 2024 generellt sett varit balans mellan utbud och efterfrågan när det gäller samtliga boendeformer i hela Sverige och i storstadslänen. Däremot råder obalans gällande såväl under- som överskott av nybyggen i flera kommuner och städer i landet. I exempelvis Stockholms län har Järfälla och Täby stora överskott på bostadsrätter i och med många nybyggen på Barkarbyfältet och i Täby park.
SBAB uppskattar att den nuvarande bostadsbristen i Sverige som helhet inte är så stor beräknat efter tre olika indikatorer. Däremot kan bristen på bostäder vara större än beräknat i och med lokala variationer med över- och underskott. Cirka 25 000 – 30 000 bostäder per år behöver byggas i genomsnitt fram till 2030, enligt SBAB. Detta för att överensstämma med den nyreviderade befolkningstillväxten som SCB nyligen presenterat. Fler lokala nybyggen där efterfrågan finns är att föredra samt matcha hushållens ekonomi.
– Fokus i bostadsbyggandet kommande år bör vara att bygga där efterfrågan och behovet är som störst. Hänsyn måste också tas till förändringar i hushållens sammansättning där antalet singelhushåll bedöms öka och andelen äldre ökar i befolkningen. Någon stor allmän bostadsbrist ser det inte ut att bli sett till Sverige som helhet, säger Robert Boije.