Uppsala: Oro för att enorm bostadssatsning stänger ute låginkomsttagare

/assets/img/mostphotos/50048363-biogas-hybrid-bus-in-uppsala.jpg
Gottsunda i Uppsala är ett område där det planeras många nya bostäder. Foto: Mostphotos
 

I och med det så kallade “Uppsalapaketet” ska 60 000 bostäder byggas fram till år 2050. Nu riktas kritik mot planerna då det finns en risk att långinkomsttagande inte kommer ha råd med dessa bostäder, rapporterar Sveriges Radio.

Uppsala kommun beräknas växa med runt 100 000 invånare fram till år 2050, vilket kräver en ökad byggtakt och fler bostäder. Minst 60 000 bostäder planeras att byggas, enligt Sveriges Radio (SR). 


De nya bostäderna ska vara av varierande form, som bostäder i flerfamiljshus eller småhus. Detta berättar Elin Blume, Strategisk samhällsplanerare, fokus bostäder och social hållbarhet, på Uppsala kommun. 


Kommunen arbetar utifrån ledordet “bostad för alla” som innebär att det ska bli en variation av upplåtelseform när nya bostäder uppförs. Enligt Elin Blume finns tydliga politiska mål för hur alla inkomstgrupper ska ha råd med de nybyggda bostäderna. SR menar att det finns en oro hos Uppsalas invånare att det enbart blir de med hög inkomst som kommer kunna ta del av bostadssatsningen. 

–Det allra viktigaste är att det byggs fler bostäder för det är det som håller tillbaka priserna på bostadsrätter men det håller också tillbaka priserna på hyresrätter, säger Fredrik Ahlstedt, kommunalråd från Moderaterna, till SR.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen