Fortsatt varierad boprisutveckling i Uppsala län

/assets/img/20118638-floden-i-uppsala.jpg
Uppsala. Foto: Mostphotos
 

Under de tre senaste månaderna har den genomsnittliga prisutvecklingen för bostadsrätter i Uppsala län varit negativ. Men på kommunnivå har utvecklingen varierat, från minus 6,3 upp till plus 9,8 procent. Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik.

I Uppsala län noterades en genomsnittlig nedgång på minus 6,8 procent för den senaste tremånadersperioden. Snittpriset per kvadratmeter för en bostadsrätt i länet landade på 33 949 kronor. Det visar den senaste mätningen från Svensk Mäklarstatistiks som släpptes den 14 januari 2020.

I fem av länets kommuner har försäljningarna av bostadsrätter varit tillräckligt många under perioden, för att kunna utgöra ett tillräckligt stort underlag. Svensk Mäklarstatistiks miniminivå är 25 försäljningar per tremånadersperiod.
Bostadsrättspriserna i kommunen Håbo steg med i snitt 9,8 procent under de tre senaste månaderna. I Knivsta noterades en uppgång om plus 2,9 procent, och i Östhammar gick priserna upp med 0,7 procent. 

Störst prisnedgång i länet noterades i Uppsala kommun, med minus 6,3 procent. Bostadsrättspriserna i Enköping gick ned med 2,6 procent. 

Förra mätningen noterades den största prisnedgången i länet i Östhammars kommun, med minus 13,1 procent. Och störst uppgång under samma period noterades i Tierp där resultatet blev plus 16,3 procent.

Årstakten för länet ligger nu på plus 5,8 procent.

Svensk Mäklarstatistik beräknar den senaste månadsförändringen genom ett medelvärde för de tre senaste månaderna, viktat efter antalet försäljningar, som jämförs med vad motsvarande värde var en månad tillbaka i tiden. Detta redovisas sedan som ett glidande medelvärde. Den senaste tremånadersperioden jämförs med motsvarande period innan. Resultatet för den senaste månaden är preliminärt.

Statistiken tas fram månatligen av Statistiska Centralbyrån (SCB) på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik. 

 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen