Prisnedgång för bostadsrätter i Uppsala län

/assets/img/mostphotos/6020317-uppsala.jpg
Uppsala. Foto: Mostphotos
 

Den senaste tiden har lägenhetspriserna sjunkit i Uppsala. Och den negativa trenden har varit genomgående för länet i stort, enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Under november sjönk snittpriset för en bostadsrätt i Uppsala län med 308 kronor per kvadratmeter, jämfört med månaden innan. På tre månader har priserna för lägenheter i länet gått ned med 8,5 procent. Uppgifterna kommer från Svensk Mäklarstatistik, som senast uppdaterade prisstatistiken den femte december.

I oktober kostade en bostadsrätt i Uppsala län 32 749 kronor per kvadratmeter. En månad senare låg priset på 32 441 kronor, vilket är 308 kronor lägre.

Under de tre senaste månaderna, räknat från den femte december, har priserna gått ned i hela länet. De kommuner med tillräckligt många lägenhetsförsäljningar, för att statistiskt kunna säkerställa utvecklingen, har ingått i mätningen. I Knivsta sjönk priset på bostadsrätter med 11,8 procent i snitt, och i Uppsala med 7,7 procent. Priset för bostadsrätter i Enköping gick ned med 3,7 procent, och i Östhammar blev nedgången minus 0,1 procent.

Snittpriserna för bostadsrätter i länet har nu sjunkit under flera månader i rad. Senast en prisuppgång noterades var under årets juli-mätning, snittpriset för en bostadsrätt var då 35 784 kronor per kvadratmeter.

Svensk Mäklarstatistik beräknar den senaste månadsförändringen genom ett medelvärde för de tre senaste månaderna, viktat efter antalet försäljningar, som jämförs med vad motsvarande värde var en månad tillbaka i tiden. Detta redovisas sedan som ett glidande medelvärde. Resultatet för den senaste månaden är preliminärt. Den senaste tremånadersperioden jämförs med motsvarande period innan.  

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen