Nytt forskningsprojekt om delad energi i bostadsområden

/assets/img/energigemenskap.png
Den nya stadsdelen Tamarinden i Örebro. Visionsbild från Fojab
 

I ett samarbete mellan forskningsinstitutet RISE och KTH ska möjligheten till energigemenskap i svenska bostadsområden testas. Underlaget är ett projekt med två pilotstudier i ämnet, en i Örebro och en i Stockholm. Detta enligt byggaktören ÖBO som är en av aktörerna bakom projektet.

Planerade stadsdelen Tamarinden med 700 lägenheter i Örebro och ett befintligt bostadsområde i Hammarby Sjöstad, Stockholm, deltar tillsammans i pilot- och demonstrationsprojekt med fokus på energigemenskap. Målet är att ta fram riktlinjer för upphandlingar och regelverk kopplade till utvecklingen av framtida energigemenskaper i Sverige.

Projektet uppges ha potential att halvera effektbehovet och minska energibehovet med 30 procent för deltagande fastigheter.

Forskningsinstitutet RISE och det statliga universitetet KTH ska i ett samarbete studera de två pilotprojekt som ingår i projektet, i syfte att undersöka om möjligheten till energigemenskap kan vara ett incitament för lokala samhällen att till exempel välja smarta och hållbara energilösningar.
– Det är roligt att vårt projekt i Örebro ger så mycket intresse att RISE och KTH dels vill forska på det vi gör och dels att Energimyndigheten vill stödja dessa insatser. Det gör att vi stärks i att vi gör något viktigt. Det ska också bli kul att jobba tillsammans med Hammarby Sjöstad, säger projektledare Jan Johansson vid Stadsbyggnad hos Örebro kommun i pressmeddelandet.

RISE leder projektet som startade den sista mars i år och kommer att pågå i drygt 3,5 år. Initiativtagare till projektet uppges vara Örebro kommun, Örebrobostäder, E.ON, Epiroc, Kumbro samt byggaktörerna ÖBO (kommunala Örebrobostäder), Friendly Building, Magnolia, Serneke och Tornet.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen