Princip om utjämning höjer Stockholms elpriser

/assets/img/mostphotos/19622127-kraftledning-fotat-en-vinterkvall-1-2.jpg
Elnät i Stockholm. Foto: Mostphotos
 

Högre elräkning för stockholmare, är elbolagens lösning när elnätspriserna i landet ska utjämnas. Det framgår av en artikel från Dagens industri.

Flera elbolag justerar sina priser ute i landet. Det sker till följd av en generell omorganisation i branschen. Tanken är att få till en utjämning i Sverige genom att göra stockholmarnas elräkning dyrare, och samtidigt sänka den på andra ställen. Det skriver Dagens industri.

Till exempel planerar Ellevio, som förut hette Fortum, att sänka elpriserna i Halland, Bohuslän och området kring Göteborg vid årsskiftet. Det finansieras genom en prishöjning i Stockholm. Och bolaget E.ON som är inne på samma spår, väljer att höja priserna i Kramfors under december.

En första höjning av elpriset i Stockholm skedde i oktober och handlade om en ökning på sex procent. Tanken är att priserna i regionen ska höjas successivt, och att de inom fem år ska ligga på samma nivå i hela landet.

Till Dagens industri säger Jonatan Björk, presschef på Ellevio, att på grund av bolagets stora kundkrets i Stockholm, blir höjningen i kronor lägre där än sänkningen på andra ställen.  

 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen