Stockholm: Fler kommunala hyresrätter har ombildats än tillkommit

/assets/img/stockholms-stadshus.jpg
Stockholms stadshus. Foto: Linda Myrin
 

De kommunala hyresrätterna i Stockholm har minskat betydligt sedan 90-talet. Det visar en ny sammanställning som DN gjort. Antalet lägenheter som ombildats till bostadsrätter uppges vara 50 procent fler än de hyresrätter som tillkommit.

En ny kartläggning som tidningen DN gjort visar att det idag finns betydligt färre hyresrätter inom det kommunala beståndet jämfört med på 90-talet. Under perioden 1992–2021 ska beståndet ha minskat med 36 procent. De lägenheter som ombildats till bostadsrätter under perioden uppges vara dubbelt så många som hyresrätterna som tillkommit.

DN har varit i kontakt med två politiker som satt i Stockholms stads ledning på 90-talet, Mats Hulth (S) och Carl Cederschiöld (M). De har båda tidigare varit finansborgarråd men har olika syn på ombildningarna som genomfördes.

Enligt Mats Hult handlade det egentligen om förskingring, att stadens egendom såldes ut för billigt. Carl Cederschiöld menar å andra sidan att allmännyttans nyproduktion till stor del har finansierats med reavinsterna efter dessa försäljningar. Han tillägger att kommunägda fastigheter tidigare dominerade i vissa områden och att blandade upplåtelseformer är att föredra.

I sammanställningen ingår statistik över lägenhetsbestånden 1992–2021 hos tre kommunala bostadsbolag i Stockholm: Familjebostäder, Svenska Bostäder och Stockholmshem. Under perioden som studerats uppges över 41 000 allmännyttiga hyresrätter ha ombildats till bostadsrätter, samtidigt som 21 000 nya hyresrätter tillförts.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen