Kommunägda bostadsrätter blir boenden åt ukrainska barn

/assets/img/19573777-helsingborgs-radhus.jpg
Helsingborgs rådhus. Foto: Bengt Hultqvist / Mostphotos
 

I Helsingborg har kommunen ordnat så att 16 ensamkommande barn på flykt från Ukraina ska kunna bo i bostadsrätter som ägs av fastighetsförvaltningen. Detta enligt uppgift till Bostadsrättsnytt.

Kommuner i landet ska på uppdrag av myndigheten Migrationsverket bidra med evakueringslokaler åt flyktingar från Ukraina, rapporterar SVT Nyheter. I Helsingborg räknar kommunen med att kunna få fram boendeplatser åt 230 flyktingar.

Större delen av Helsingborgs stads boendeplatser ska inrymmas i en sporthall, Rydebäckshallen. Och 16 av platserna kommer finnas i två större bostadsrätter som ägs av kommunens fastighetsförvaltning.

Emina Mehmedovic är bostadschef på kommunen och berättar för Bostadsrättsnytt att förvaltningen ägt bostadsrätterna sedan huset byggdes på 90-talet. Under åren 2006-2021 använde socialförvaltningen bostadsrätterna som verksamhetslokaler.   

De två bostadsrätterna är lägenheter på markplan i flerbostadshus. Till ytan är varje lägenhet 215 kvadratmeter stor och har sju rum och kök. Planen är att ensamkommande barn som flytt från Ukraina ska få bo där. I båda lägenheterna har kommunen plats för totalt 16 barn, enligt Emina Mehmedovic.

För att en kommun ska kunna använda bostadsrätter som flyktingboenden behöver vissa krav vara uppfyllda.
– Vi har varit i kontakt med räddningstjänsten och miljöförvaltningen och enligt deras  protokoll kan 16 personer bo där, säger Emina Mehmedovic.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen