Riksbyggen köper byggrätt i Staffanstorp av Skanska – planerar för Bonum-brf

/assets/img/35219089-hjarup-1673445535.jpg
Infart till samhället Hjärup i södra Skåne. Foto: Leif Ingvarsson / Mostphotos
 

I Hjärup, Staffanstorps kommun, har Riksbyggen förvärvat en byggrätt av Skanska för upp till 85 lägenheter. Och planen är att det ska uppföras en Bonum-brf för seniorer på platsen. Detta enligt ett pressmeddelande.

Av ett pressmeddelande från Riksbyggen framgår att bostadsutvecklaren förvärvat en byggrätt i Staffanstorps kommun av bolaget Skanska. Byggrätten avser mark i Hjärup som är ett område i norra delen av kommunen.

På platsen planerar utvecklaren att uppföra en brf med Bonum seniorbostäder, ett koncept för personer i åldersgruppen 55 år och uppåt. Byggrätten uppges tillåta totalt 80–85 nya lägenheter. Bygget av bostäderna kan preliminärt starta första kvartalet 2025 och inflyttning beräknas kunna ske i början av 2027.

Tanken är att projektet ska uppfylla kraven för och kunna certifieras som Miljöbyggnad Silver, en märkning för byggnader med sådant som låg energiförbrukning, god innemiljö och godkända material.

Det planerade kvarteret kommer, enligt Riksbyggen, ligga nära tågstationen varifrån man kan ta sig till centrala Lund på 3–4 minuter. I närheten av platsen där föreningen ska uppföras finns också det medeltidsinspirerade bostadsområdet Jakriborg.

Riksbyggen har sedan tidigare en Bonum-brf i Staffanstorp som heter Nafnes Gård.

Kort om Bonum seniorbostäder
Bonum är ett boendekoncept som Riksbyggen utvecklat för seniorer. Exempelvis uppges bostädernas badrum vara planerade för att minska risken för fallolyckor och det finns inga trösklar i lägenheterna. Vidare ska ljudisoleringen vara bättre än vad standarden kräver, tunga dörrar har automatiska dörröppnare och alla utrymmen i föreningens hus ska gå att nå via hiss.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen