Överskott av nyproducerade bostäder i Malmö

/assets/img/mostphotos/35219066-husbygge-i-malmo.jpg
Husbygge i Malmö. Foto: Mostphotos
 

I Malmö finns det för många nybyggda bostadsrätter som riskerar att inte bli sålda. Enligt SBAB lär priserna sjunka och flera tilltänkta bostadsrätter kan nu ombildas till hyresrätter. Detta skriver Sydsvenskan.

Enligt statistik från SBAB fanns det i mitten av januari 1 070 nybyggda bostadsrätter ute till försäljning i Malmö. SBAB för ett nyproduktionsindex och i det kan man tydligt se att Malmö har ett överskott av nyproduktion. Det skiljer sig från nästan alla andra kommuner i Skåne där en balans råder mellan tillgång och efterfrågan. På andra platser i Skåne, där obalansen varit lika stor som i Malmö, har priserna sänkts och bostadsrätter har ombildats till hyresrätter. Detta rapporterar Sydsvenskan.
– Under kort tid ökade produktionen av bostadsrätter markant i Malmö. Men de som efterfrågar bostad i Malmö har inte tillräckliga inkomster för att köpa vad som byggs, säger Robert Boije, SBAB:s chefsekonom till Sydsvenskan. 


I Malmö är utbudet av nybyggda bostäder mycket större än av de begagnade. På så sätt skiljer sig Malmö från andra storstäder. I Malmö kostar dessutom nyproduktion mycket mindre än i Stockholm, Lund och Göteborg. Här ligger kvadratmeterpriset i genomsnitt på 40 800 kronor. Dock är det 25 procent mer än vad en begagnad bostadsrätt kostar, vilket ger den största prisskillnaden mellan nytt och gammal i Sverige.
– Kvadratmeterpriset på nyproduktion i Malmö är för högt i förhållande till priset för begagnade bostadsrätter. Detta talar för att vi framöver får se en ökad anpassning till marknaden, säger Robert Boije till Sydsvenskan. 


SBAB tror nu att vissa av de nybyggda bostadsrätterna i Malmö kan ombildas till hyresrätter eller att priserna på bostäderna sjunker. Det finns också en risk att byggandet av nya bostadsrätter minskar. 


Enligt SBAB råder det i stort balans mellan tillgång och efterfrågan på nybyggda bostadsrätter i Skåne, men i enskilda kommuner skiljer sig situationen åt. Överutbud råder i Malmö och Ystad medan det i Lomma och Trelleborg finns för få nyproducerade bostadsrätter ute till försäljning. I Eslöv och Hässleholm råder till och med ett kraftigt underutbud. Balans på marknaden råder i  Helsingborg, Landskrona, Lund, Kävlinge, Kristianstad, Vellinge och Ängelholm.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen