Bostadsmarknaden sedan toppen – så har priserna förändrats

/assets/img/mostphotos/19182275-helsingborg-1552052105.jpg
Helsingborg. Foto: Mostphotos
 

Mäklarhuset har studerat hur prisutvecklingen sett ut för bostadsrätter i utvalda städer, sedan bostadsmarknaden toppade i respektive stad.

Mäklarföretaget Mäklarhuset har tittat närmare på hur prisutvecklingen för bostadsrätter sett ut i olika städer, sedan marknaden toppade i respektive stad. Och resultaten visar på stora variationer. Störst prisnedgången noterades för bostadsrätter i Linköping, där priserna sjunkit med 18,8 procent sedan toppnoteringen i augusti år 2017. Även i Sundsvall har priserna gått ned mycket; minus 18,3 procent sedan toppnoteringen under våren samma år. I Umeå har prisnedgången varit 16,2 procent sedan bostadsmarknaden toppade där i augusti 2017.

I Uppsala har snittpriset för en bostadsrätt sjunkit med 15,1 procent, sedan bostadsmarknaden toppade där under augusti 2017. För bostadsrätter i Västerås är priset nu 7,6 procent lägre än det var då den högsta noteringen uppmättes i mars 2017. Priset för bostadsrätter i Stockholm har blivit 7,5 procent lägre, jämfört med då bostadsmarknaden toppade där i april 2017. Och i Göteborg 6,1 procent lägre än toppnoteringen i augusti samma år.

Bostadsmarknaden i Lund toppade under sommaren 2018, och snittpriset för en bostadsrätt i staden har sjunkit med 11,7 procent sedan dess. För bostadsrätter i Malmö har priserna gått ned med 4,4 procent sedan den högsta noteringen hösten 2017. Helsingborg är den stad där bostadsrätterna sjunkit minst i värde; minus 2,9 procent sedan det högsta snittpriset noterades hösten 2017.

– Bostadsmarknaden beskrivs gärna som en homogen marknad med Stockholm, Göteborg och Malmö i fokus. Vår studie pekar på stora skillnader över landet och att svängningarna i marknaden generellt är större utanför våra tre största städer, säger Erik Wikander, Mäklarhusets vd, i ett pressmeddelande. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen