SEB: Förväntningar om lägre reporänta

/assets/img/mostphotos/20813167-brunkebergstorg-2017-04-24.jpg
Riksbanken på Brunkebergstorg i Stockholm. Foto: Mostphotos
 

Banken SEB:s Boprisindikator visar nu lägre resultat för reporäntan än förra månadens toppnotering.

I undersökningen Boprisindikatorn från SEB ingår en del där hushållen får svara på vad de tror nivån för reporäntan kommer att vara om ett år. Den visar att förväntningarna på reporäntans nivå har sjunkit sedan förra månadens toppnotering: Från en förväntad ränta på 0,48 procent i novembermätningen, som då var den högsta noteringen sedan december 2014, ned till 0,39 denna månad.
– Även om hushållens förväntningar på reporäntan backar något den här månaden, har de nu etablerat sig på en högre nivå än tidigare. Hushållen verkar övertygade om att Riksbanken gör som den sagt och nu påbörjar en räntehöjning. Det är med stor sannolikhet också en av orsakerna till den avvaktande attityd som finns till bostadsprisernas utveckling, säger Jens Magnusson, SEB:s privatekonom. 


De hushåll med rörlig låneränta får även svara på om de har för avsikt att binda denna, inom de tre närmaste månaderna. Denna månad uppgav nio procent att de har för avsikt att binda räntan, en uppgång med en procentenhet sedan mätningen i november.

Undersökningen genomförs månatligen av Demoskop, på uppdrag av banken SEB. För december var mätperioden 27 november till fjärde december och baserades på 1000 intervjuer.   

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen