Indragen mäklarlegitimation ärende för kammarrätten

/assets/img/mostphotos/58971118-kammarratten.jpg
Foto: Roland Magnusson/Mostphotos
 

Efter en ombildning till brf i Enskede förlorade den ansvarige mäklaren sin mäklarlegitimation då det fuskats med folkbokförda personer. Nu ska ärendet om den indragna legitimationen upp i kammarrätten, enligt Hem & Hyra.

Hyresrätter i en fastighet i Enskede i södra Stockholm skulle ombildas till bostadsrätter med hjälp av personer som var skenskrivna där, för att i och med det kunna säljas vidare till en bostadsrättsförening. Det var planen som fastighetens ägare hade för lägenheterna, enligt en artikel i tidningen Hem & Hyra som Bostadsrättsnytt tidigare skrivit om.

Ombildningskonsulten var registrerad fastighetsmäklare och i januari 2022 beslutade Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) att återkalla dennes mäklarlegitimation. Enligt Hem & Hyra var detta första gången FMI tagit ett sådant beslut om en ombildningskonsult.

Konsulten ifråga överklagade FMI:s beslut men förvaltningsrätten i Karlstad, som hanterade ärendet, gick på samma linje som FMI. Rätten menar att mannen ”varit medveten om att bolagets företrädare har försökt påverka omröstningen för att få till stånd en ombildning i strid med de faktiska hyresgästernas önskemål”. Nu har ombildningskonsulten överklagat ärendet på nytt, denna gång till kammarrätten i Göteborg. Varken ombildningskonsluten eller mäklarfirman som mannen arbetar för har kommenterat händelsen. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen