Västmanland: Många flyttar till Kungsör

/assets/img/mostphotos/29666084-drottninggatan-i-kungsor.jpg
Drottninggatan i Kungsör. Foto: Christina Idling/Mostphotos
 

SVT har gjort en kartläggning över hur svenskarnas flyttlass gått inom landet de senaste 20 åren. Enligt den var nettoinflyttningen i Västmanland högst i Kungsör förra året.

Det är inte lika många som flyttar till storstäder längre, vilket märktes extra tydligt under pandemiåret 2020. Nu har SVT kartlagt hur svenskarna flyttat under de senaste 20 åren. 


I kartläggningen går det att se att nettoinflyttningen i Västmanland varit som störst till Kungsör. Sett till absoluta tal är det flest som flyttat till Västerås, men om man istället ser till inflyttade per 1 000 invånare är det Kungsör som står som etta. Det är 60 procent som flyttat till Kungsör från övriga län i Sverige och 40 procent från Västmanlands andra kommuner. De flesta kommer från Eskilstuna. 

– Vi strävar inte efter att växa snabbast i Västmanland. Vi strävar efter att växa i lagom takt. Sen är det lite roligt att göra det någon enstaka gång, säger Claes-Urban Boström, kommundirektör i Kungsör, till SVT. 


Claes-Urban Boström berättar för SVT att folk väljer Kungsör för de hittat ett annat boende. Han tror även att närheten till naturen och sjön lockar.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen