Få svenskar kan tänka sig att hyra ut delar av sin bostad

/assets/img/mostphotos/7134136-young-realtor-is-with-keys-in-an-apartment.jpg
Foto: Mostphotos
 

Även om det råder bostadsbrist i landet kan få tänka sig att hyra ut rum i sitt hem. Det visar en ny undersökning från SBAB, som säger att 82 procent av svenskarna inte överväger att hyra ut delar av sin bostad.

Enligt rapporten Komma hem som SBAB har utfört är det bara fyra procent av svenskarna som idag hyr ut delar av sitt hem och av de som inte gör det är det 82 procent som menar att de inte överväger att göra det.

 

Undersökningen visar att 47 procent väljer att inte hyra ut på grund av plastbrist, 15 procent att det inte skulle vara värt hyran och 13 procent att de andra i boendet inte vill ha inneboende hos sig.
– Jag tror att vi värnar om vår privata sfär och att det också handlar om att man tror att det är väldigt bökigt, vilket jag kan hålla med om att det är. Alla ser inte heller potentialen, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, till Bostadsrättsnytt.

 

Att det kan vara en ekonomisk fördel att hyra ut delar av sin bostad är inget nytt, men Claudia Wörmann menar också att man kan se det ur ett mänskligt perspektiv.
– Antalet ensamhushåll är ganska många i Sverige och det finns en stor utbredd ensamhet. Man behöver inte hänga med varandra hela tiden, men det blir ju lite mer liv och rörelse. Det blir en god gärning, säger hon.

 

I undersökningen är det sex procent som svarat att de inte vet hur det fungerar att hyra ut delar av sitt hem och Claudia Wörmann tror att det kan vara ännu fler.
– Man har kanske inte fantasi nog att se att någon kan bo utan att det inkräktar allt för mycket på ens privatliv. Är det någonstans man kunna koppla av utan att ta hänsyn till andra är det hemma. Det får man respektera.

 

En förändring kan dock vara på väg att ske. Skatteverket har till exempel sett en 30-procentig ökning av antalet deklarerade privatuthyrningar och den nuvarande generationen är mer van vid delningsekonomi.
– Vi får vänta tills de har större bostäder, då de har för små ännu. När de gör sitt nästa steg och skaffar större får vi se, säger Claudia Wörmann.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen