Fastighetsbolag granskas av Konsumentverket

/assets/img/mostphotos/3232534-kran-mellan-hus.jpg
Foto: Håkan Bewert, Mostphotos
 

Oscar Properties och HSB granskas nu av Konsumentverket. Anledningen är att flertalet köpare har fått vänta längre än planerat på sina lägenheter, rapporterar Sveriges Radio.

Det är inte första gången köpare som skrivit på förstahandsavtal för lägenheter fått inflyttningsdatumet framflyttat. I dessa fall har inflyttningen flyttats fram ett flertal gånger, vilket kan strida mot lagen, skriver Sveriges Radio. Nu granskas de två fastighetsbolagen av Konsumentverket.
– Som avtalsvillkoren är utformade så ger de bolagen en ensidig rätt att ändra avtalet medan konsumenten inte ges samma möjlighet. Det blir en obalans i rättigheterna mellan parterna, säger Maria Nilsson, handläggare på Konsumentverket, till Sveriges Radio.

Bolagen har fram till den tredje september att besvara Konsumentverkets frågor. Enligt Konsumentverket ska fler bolag granskas, då samma problematik finns i hela branschen. 


Oscar Properties har varit under stor press den senaste tiden, och i förra veckan sålde bolaget av hälften av aktierna i byggprojektet Helix i Vasastan. De som köpte aktierna var Fastpartner och Slättö, för 100 miljoner kronor. Tillträdet till Helix har tidigare skjutits fram och bygget har stått stilla, vilket har oroat de som köpt bostad i projektet. Nu hoppas utvecklarna att Helix står klart år 2020.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen