Få svenskar kan tänka sig att dela sitt boende med andra

/assets/img/mostphotos/30615502-balkonger.jpg
Foto: Carina Andreasson, Mostphotos
 

Trots rådande bostadsbrist i landet är det få svenska bostadsrättsägare som kan tänka sig att dela på sitt boende. Det visar en undersökning som Sveriges Bostadsrättscentrum (SBC) har gjort.

I den nya rapporten har SBC undersökt hur svenska bostadsrättsägare ställer sig till att dela boyta med sina grannar i framtiden. Undersökningen är gjord genom en webbenkät som skickats ut under januari i år och drygt 1000 bostadsrättsägare i åldrarna mellan 18 och 65 deltog. Enligt rapporten är det inte särskilt många som ställer sig positiva till delade boytor, då 86 procent inte kan tänka sig att dela sitt boende med andra på sikt.
– Det är inte förvånande, men jag tror att över tid kan vi se en förändring i det här. Går man tillbaka ett tag var det inte många som kunde tänka sig att dela på en cykel eller ett verktyg heller, men idag ser många fler positivt på det, säger Helena Klåvus, IT- och utvecklingschef på Sveriges Bostadsrättscentrum., till Bostadsrättsnytt.

 

När det gäller ägodelar kan drygt hälften tänka sig att dela på verktyg och gymredskap med sina grannar. När det kommer till hemelektronik, köksredskap och kläder är det dock få av bostadsrättsägarna som kan tänka sig att göra det i framtiden. Bland de som svarat att de kan tänka sig att dela på ytan i sin lägenhet är fem procent av dessa villiga att dela tv-rummet med andra. Hos styrelsemedlemmar i bostadsrättsföreningarna kan dock var tionde medlem tänka sig att dela på sällskapsrummet med andra.
– Det tror jag beror på att de som är styrelseledamöter lär känna fler folk som bor i föreningen och känner kanske ett litet ansvar i förhållande till övriga medlemmar för att man ansvarar för hur föreningen sköts, säger Helena Klåvus.

 

Det som svenskarna helst inte vill dela på är sovrum, kök och badrum. Det som ligger bakom undersökningen är den rådande bostadsbristen i landet och hur problemet ska lösas. Enligt Boverket bor nio av tio svenskar i en kommun med brist på bostäder.
– Så vem vet om vi kommer gå så pass långt så att vi kan dela på vår boyta? Det ska bli spännande att se, men vi är verkligen inte där just nu, menar Helena Klåvus.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen