Flest bostadsinbrott sker under november – så skyddar du dig

/assets/img/mostphotos/11087399-centrala-uppsala.jpg
Uppsala. Foto: Mostphotos
 

November är den månad på året då flest bostadsinbrott sker. Risken att drabbas är störst under höstlovet och Allhelgonahelgen. Detta enligt Försäkringsbolaget If.

Årets mest inbrottsintensiva månad har länge varit mörka november. De senaste tio åren har bostadsinbrotten under denna månad legat på 40 procent över genomsnittet. Det framgår av ett pressmeddelande med försäkringsbolaget If som avsändare, och statistik från Brottsförebyggande rådet som referens.

Under förra årets höstlovsvecka fick If ta emot omkring 160 anmälningar om bostadsinbrott i landet.

För lägenhetsägare är en bra säkerhetsdörr ofta ett bra skydd. Men det finns också enklare saker att ha i åtanke, menar Josefin Hamilton, ansvarig för skadeförebyggande arbete på If. Till exempel indikerar släckta lampor och kvarliggande post att någon är bortrest.

– Semesterbilder på sociala medier, eller en statusuppdatering om att man just rest iväg i tio dagar, är andra saker man kan tänka ett extra varv kring, åtminstone om man har öppen profil, tillägger hon.

För boende på markplan tipsar If även om ordentliga lås även på fönster, balkong- och altandörrar.

Andra tips är att märka värdesaker med MärkDNA och skriva upp dem på en inventarielista. Att inte låta värdesaker ligga synliga, utan att istället förvara dessa i kassaskåp, säkerhetsskåp eller bankfack. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen